Schiermonnikoog, het eerste KiVa eiland van Nederland!

Het Friese eiland Schiermonnikoog heeft op woensdag 13 september het startschot afgegeven voor het werken met KiVa. Beide scholen op Schiermonnikoog – basisschool Yn de Mande en middelbare school Inspecteur Boelensschool -, hebben met alle betrokken jeugdorganisaties op het eiland de handen ineen geslagen om samen een veilig leefklimaat te creëren voor de jeugd. Deze organisaties vormen onder de naam Jeppe-convenant een beleid waarmee gewerkt wordt aan een veilig leefklimaat en leefomgeving voor de jeugd op Schiermonnikoog. De volgende punten vormen in dit convenant de basis:

• Wij respecteren de club- verenigings- en schoolregels
  • Wij respecteren elkaar, zijn vriendelijk en zorgzaam
  • Wij zorgen dat iedereen veilig en goed kan spelen, werken en leren
  • Wij zijn zuinig op onze spullen en op die van anderen

Er wordt gewerkt aan positieve groepsvorming en de sociale veiligheid van de kinderen. Schiermonnikoog is het eerste eiland in Nederland dat zich actief inzet tegen pesten en het stimuleren van een veilig leefklimaat van de jeugd. Een primeur dus!

Omstreeks 11:45 werd in het dorpshuis door de jongste leerling van Yn de Mande en de oudste leerling van de Inspecteur Boelensschool de vlag gehesen als startsein van het KiVa programma. Deze feestelijke bijeenkomst werd geopend door KiVa trainer Freek Velthausz, wethouder Willem Meerdink en professor hoogleraar sociologie René Veenstra en werd afgesloten door de leerlingen van beide scholen die een leuke flashmob hadden ingestudeerd voor hun ouders en grootouders. Aan het KiVa-team op Schiermonnikoog heeft KiVa opvallende hesjes overhandigd. Hiermee is op de straten duidelijk zichtbaar dat Schiermonnikoog een vooruitstrevend KiVa-eiland is.

Op een eiland is het voorkomen van pesten van groot belang. Als je op de basisschool wordt gepest, dan is de kans groot dat je dezelfde pestkop weer tegenkomt bij de kinderboerderij of bij de sportvereniging. Het is daarom belangrijk dat de jonge eilanders zich veilig en op hun gemak voelen. Om deze reden is positieve groepsvorming – een belangrijk onderdeel uit het KiVa programma – een goede ontwikkeling voor de kinderen.