Wat kan ik thuis doen

Het is belangrijk om thuis ook met uw kind te praten over de KiVa-lessen. Wat heeft uw kind geleerd op school over pesten en wat vindt uw kind daarvan.

Daarbij is het ook heel belangrijk om één lijn te trekken met de school. Wat uw kind op school hoort moet hij ook thuis horen.

Het is voor slachtoffers van pestgedrag vaak moeilijk om over hun problemen te praten. Als uw kind naar u toe komt en verteld dat het wordt gepest is het daarom van groot belang deze problemen niet weg te wuiven of te bestempelen als plagen. Maak tijd om met uw kind te praten. Het is belangrijk dat dit probleem wordt aangepakt en opgelost.

Het is belangrijk om vragen te stellen aan uw kind: ‘Hoe was het vandaag of school?’ en ‘Hoe ging het op school’? zijn alledaagse maar belangrijke vragen. Ze geven informatie over hoe de schooldag van uw kind is verlopen, zijn of haar gemoedstoestand en over zijn of haar relatie met vrienden en klasgenoten. Ze geven ook aan dat u geïnteresseerd bent in wat er op school gebeurt en kunnen een opening zijn voor een gesprek over eventuele problemen die uw kind heeft.

Als u de volgende keer weer zo’n vraag stelt neem dan geen genoegen met een standaard ‘goed’ of ‘oké’. Reserveer tijd, zodat u in alle rust kunt praten. De bedoeling is niet een verhoor af te nemen, maar om samen te praten over de dag. Het is handig om open vragen te stellen waarop uw kind niet met enkel ‘ja’ of ‘nee’ kan antwoorden. U kunt ook naar gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamstaal kijken. 


 Terug naar de startpagina