Frequently Asked Questions (FAQ) – Veelgestelde vragen.
Werken met KiVa
Stuur een e-mail sturen naar info@kivaschool.nl of bel naar 050 363 9354. We stemmen samen af wanneer jouw school gaat starten met KiVa en wanneer de training plaatsvindt. Bij voorkeur trainen we het hele team van de school.
KiVa kan gebruikt worden in het Speciaal Onderwijs, maar KiVa is in Nederland alleen wetenschappelijk onderzocht in de bovenbouw van het regulier onderwijs.
Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar KiVa binnen het speciaal onderwijs staan wij ervoor open om samen met jou te kijken naar de opties. Momenteel zijn er twee SBO-scholen in Nederland die werken met KiVa.
Stuur een bericht naar info@kivaschool.nl en wij nemen z.s.m. contact met je op.
Nee, momenteel is het KiVa-materiaal beschikbaar voor de groepen 1 t/m 8 van het regulier basisonderwijs.
Wel wordt vanuit de organisatie van KiVa materiaal ontwikkeld voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Dit programma heet GRIPP. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op www.grippinhetvo.nl.
Voor KiVa België ga je naar www.kivaschool.be.
KiVa toepassen buiten scholen
In schooljaar 2021-2022 lanceren we bij KiVa materialen voor de BSO. Momenteel zijn wij nog druk bezig met de ontwikkeling. Medewerkers van de buitenschoolse opvang kunnen wel al in overleg met KiVa-scholen deelnemen aan de KiVa-trainingsdagen. Wij juichen het juist toe als zoveel mogelijk betrokken partijen mee doen met de KiVa-training.
Wil je graag meer informatie? Stuur dan een e-mail naar info@kivaschool.nl.
Nee, KiVa is een programma voor basisscholen. De lessen gaan veelal uit van situaties die zich voordoen op school en in de klas. Er bestaat ook geen speciaal KiVa-materiaal voor (sport)verenigingen.
Samenwerking met KiVa
Op de pagina 'vacatures en stageplekken' vind je alle actuele informatie over vacatures.
Zijn er geen openstaande vacatures? Dan kan je je interesse doorgeven via info@kivaschool.nl.
Voor de meest actuele vacatures bij KiVa kijk je op de pagina vacature en stageplekken.
Invoeren van KiVa
Nee, dat hoeft niet. KiVa heeft materiaal voor de onderbouw en voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Als alle leerkrachten mee doen aan de training is iedereen op de hoogte van het KiVa gedachtegoed. Leerkrachten op KiVa-scholen kunnen dus van groep veranderen.
Ja, ook met combinatieklassen kun je KiVa inzetten. Bij KiVa maak je gebruik van een onderbouwhandleiding (groep 1 t/m 4) en een bovenbouwhandleiding (groep 5 t/m 8).
Inloggen
Waar moet ik inloggen voor wat en met welke codes?
Leerkrachten en ander schoolpersoneel kunnen hier inloggen voor alle KiVa-materialen (o.a. materialen bij de lessen, powerpoints, checklist, materialen voor de steungroepaanpak). De inlogcode krijg je per mail opgestuurd wanneer de school begint met KiVa. Voor elke school is één inlogcode beschikbaar die zowel voor het intranet als voor het beheer van het KiVa-spel wordt gebruikt. Verander daarom het wachtwoord niet zonder te overleggen met je collega's.
Voor het maken van wachtwoorden voor leerlingen in het KiVa-spel kan de coördinator van de school (of elke leerkracht afzonderlijk) hier een klas met leerlingen maken. De handleiding staat op het intranet.
Leerlingen kunnen hier inloggen om het KiVa-spel te spelen. Hun gebruikersnaam en wachtwoord krijgen ze van hun leerkracht (aangemaakt in het beheer van het KiVa-spel).
Inloggen in de monitor. De KiVa-coördinator kan hier inloggen om de leerlingen in te voeren en de vragenlijsten voor hen klaar te zetten. Een handleiding hiervoor staat in de monitor onder downloads.
Leerlingen van groep 5 t/m 8 kunnen op deze pagina inloggen om de vragenlijsten in te vullen. De inlogcodes voor de leerlingen zijn door de KiVa-coördinator aangemaakt en aan de leerkrachten van de betreffende klassen gegeven. De leerkrachten delen deze inlogcodes uit aan de leerlingen zodat zij kunnen inloggen en de vragenlijst kunnen maken.
Het KiVa-spel
In de onderdelen 'ik weet' en 'ik kan' kunnen de verschillende spelonderdelen meerdere malen worden gespeeld. In 'ik weet' kunnen de kinderen verschillende testjes over pesten doen, waaronder bijvoorbeeld een quiz. Kinderen kunnen deze testjes meerdere malen doen en zo ook vooruitgang boeken.
In het onderdeel 'ik kan' komen de kinderen pestsituaties tegen waarop ze moeten reageren. Het is interessant en nuttig voor kinderen om dit onderdeel vaker te spelen. Daardoor kunnen ze zien welke reacties op pesten mogelijk zijn en wat de gevolgen daarvan zijn (bijvoorbeeld weglopen of ingrijpen bij een pestsituatie).
Het derde onderdeel, 'ik doe', kan maar één keer worden gespeeld. In dit onderdeel beantwoorden de kinderen vragen. Hun antwoorden laten zien hoeveel ze geleerd hebben van KiVa. De antwoorden worden opgeslagen en na level 5 krijgen de kinderen feedback op hun vooruitgang. Daarom is het niet mogelijk dat 'ik doe' meerdere keren wordt gespeeld.
Een level van het KiVa-spel duurt ongeveer 45 minuten. Vanzelfsprekend zijn er individuele verschillen hierin, afhankelijk van hoe snel de kinderen lezen en hoe vaak ze bepaalde onderdelen spelen. Kinderen kunnen het spel ook thuis spelen.
Vragenlijsten en terugkoppeling naar scholen
Scholen zijn verplicht ieder jaar de sociale veiligheid te meten volgens de Onderwijs Inspectie. Met de KiVa-monitor voldoe je aan deze eis.
Kinderen van KiVa-scholen vullen vragenlijsten in, zodat scholen hun sociaal-emotionele ontwikkeling kunnen volgen, maar ook kunnen volgen of pesten op KiVa-scholen echt teruggedrongen wordt. Tevens kunnen leerkrachten, dankzij de vragenlijsten die de kinderen invullen, een rapport ontvangen van deze vragenlijsten zodat zij een optimaal beeld krijgen van wat er speelt in de klas. De leerkracht kan daardoor nog beter inspelen op de sfeer in de klas.
Daarnaast kunnen scholen met de vragenlijsten hun eigen voortgang monitoren. Tot slot voldoen scholen hiermee aan hun wettelijke verplichting voor het meten van de sociale veiligheid. Deze informatie kan dan ook, door ons (indien daar toestemming voor is verleend door de school) of door de school zelf, met de Onderwijsinspectie gedeeld worden.
Scholen in het primair onderwijs zijn wettelijk verplicht om een veiligheidsbeleid te voeren, een coördinator aan te stellen en sociale veiligheid van leerlingen op school te monitoren. De school kan zonder actieve toestemming van ouder(s)/verzorger(s) en/of het kind gegevens over de sociale veiligheid van haar leerlingen verzamelen in het kader van de Wet Sociale Veiligheid.
Eén van de eisen van de monitoring is dat deze onder een representatief deel van de leerlingen wordt afgenomen. Het is de verantwoordelijkheid van de school om deze representativiteitseis te beoordelen.
Als een kind niet mee wilt doen met de vragenlijst, neem dan contact op met de school zelf.
De vragenlijst die KiVa afneemt is niet COTAN gecertificeerd maar dat is ook niet verplicht.
Scholen zijn in het kader van de Wet Sociale Veiligheid verplicht om sociale veiligheid van leerlingen op school te monitoren. De Leerlingmonitor voor de bovenbouw is door de Onderwijsinspectie goedgekeurd als meetinstrument. Met het gebruik van de KiVa-monitor in de bovenbouw voldoe je dus als school aan de wettelijke verplichting om de sociale veiligheid onder leerlingen te monitoren. Een monitorinstrument hoeft niet perse COTAN-gecertificeerd te zijn. Dit is onze Leerlingmonitor dan ook niet.
In de monitor krijgen kinderen een video te zien waarin een juf uitlegt dat de leerkracht van de kinderen een groepsrapport krijgt, maar dat de leerkracht niet precies te zien krijgt wat een individuele leerling heeft ingevuld. Dus er wordt benadrukt dat ze de vragenlijst anoniem kunnen invullen.
Aan het einde van de vragenlijst worden de kinderen bedankt voor hun deelname en inzet voor de vragenlijst. Ook wordt nog benadrukt dat er vertrouwelijk met hun gegevens wordt omgegaan.
KiVa vindt dat volwassenen verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de kinderen; het is hun opdracht om kinderen zo goed mogelijk te helpen. Daarom krijgen ze informatie over onder meer de positie van leerlingen in de groep. Volwassenen moeten zich er van bewust zijn dat ze kinderen in problemen moeten helpen, zonder dat ze hen daar nog verder mee in de problemen brengen (bijv. door rechtstreeks aanspreken over de KiVa-uitkomsten in de klas). Leerkrachten mogen de ouders van een kind inlichten (bijv. in 10-minutengesprekken) over de uitkomsten voor hun kind, maar de gegevens van andere kinderen mogen daarbij niet worden verteld.
Kosten
De kosten van KiVa bestaan uit eenmalige kosten en jaarlijke kosten en verschillen a.d.h.v. het aantal groepen. Voor een persoonlijke offerte kan je contact opnemen via info@kivaschool.nl of 050 363 9354.
Tweedaagse STARTtraining voor het gehele schoolteam, licentie, toegang tot het intranet, toegang tot kennisbijeenkomsten, toegang tot het KiVa-spel, de KiVa-monitor en reguliere en aanvullende materialen zoals lesbrieven en webinars.
Bij scholen met vier of minder klassen hanteren wij een kleine scholen-korting. Dit is een korting op het jaarlijks te betalen schoolbedrag.
KiVa-STARTtraining
De STARTtraining is bedoeld voor het gehele schoolteam. De training bestaat uit twee dagen. De eerste dag gaat over de preventieve aspecten van KiVa. De tweede dag gaat over de aanpak van pesten als het zich toch voordoet en over de borging van KiVa binnen de school. Het team krijgt training over gespreksvoering met kinderen en ouders. Beide dagen zijn bedoeld voor het hele team. Op beide dagen kunnen ook andere leden van het team aansluiten of zelfs de buitenschoolse opvang, dit juichen wij juist toe.
De STARTtrainingen worden gegeven op de school zelf. Onze trainers komen jullie kant op.
Ja, in principe proberen wij de trainingen in juni te geven omdat wij graag willen dat de scholen vanaf de eerste schooldag goed van start kunnen met KiVa. Wij merken echter dat het soms moeilijk is voor scholen om de trainingsdagen in juni in te plannen. Daarom stemmen we graag met jou of op welk moment de training goed uit komt. Neem gerust contact met ons op, dan proberen we een passend aanbod te doen.
KiVa-trainers als workshopleider of spreker
KiVa-trainers kunnen ingehuurd worden als spreker voor een ouderavond. Ook op scholen die nog geen KiVa-school zijn. Neem hiervoor contact op met KiVa of met een trainer.
Ja, dit kan. Geef uw wensen aan ons door. Wij zoeken dan samen naar een geschikte mogelijkheid.
Ja, wij bieden opfristrainingen en monitortrainingen. Heeft het team een specifieke wensen? Dan kunnen we een training afstemmen op deze wensen.
Ja, dit kan. KiVa-trainers of onderzoekers zijn beschikbaar voor een workshop of een lezing over pesten. Neem hiervoor contact op met KiVa.